Sunday 26 April 2009

Το Στοίχημα

Πάει καιρός από το τελευταίο post…. Είχαμε πάει και στην Ελλάδα για το Πάσχα… Ξέρω, ξέρω πάλι δικαιολογίες ψάχνω… Η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα ήθελα κάτι να γράψω, έβγαινα με φίλους μιλούσαμε ανταλλάσαμε απόψεις, και όλο έλεγα αυτό θα το ανεβάσω… τελικά όμως τίποτα… Ήρθε και το αρνάκι μας έκατσε λίγο βαρύ… άστα να πάνε… που όρεξη να πιάσω το keyboard…

Τώρα όμως γυρίσαμε και μπήκαμε πάλι στον κλασσικό ρυθμό μας… και να που βρήκαμε και χρόνο… τόσο χρόνο που αρχίσαμε να βλέπουμε πάλι ειδήσεις. Ε λοιπόν ότι ειδήσεις υπήρχαν πριν το Πάσχα οι ίδιες, λες και είναι κασέτα εκφωνούνται και τώρα. Παυλίδης, Παυλίδης, σκάνδαλα, εξεταστικές, προανακριτικές, Βατοπαιδι, Siemens, Παυλίδης ξανά, κλπ και σε κάνουν να αναρωτιέσαι αυτή είναι η Ελλάδα? Αυτή την Ελλάδα θέλουμε; Υπάρχει διέξοδος; Υπάρχει κάτι που να μπορεί να μας δώσει προοπτική ή τελικά όλοι τρώνε, όλοι κλέβουνε, και πρέπει, είμαστε καταδικασμένοι, να συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτή την μιζέρια;

Το ΠαΣοΚ όπως φαίνεται θα τις κερδίσει τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν και πραγματικά ελπίζω για την σταθερότητα αυτό του τόπου να γίνουν σύντομα να είναι και αυτοδύναμο, να αποφύγουμε έστω τις δεύτερες εκλογές. Το θέμα όμως είναι η επόμενη μέρα. Τι θα κάνει το ΠαΣοΚ και ο Γ. Παπανδρέου για να επιστρέψει η αισιοδοξία σε όλους μας, η αισιοδοξία ότι επιτέλους μετά από 5 χρόνια ότι η κυβέρνηση δεν φροντίζει για τους λίγους αλλά για ΟΛΟΥΣ!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να εγγυηθεί την διαφάνεια, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ και αυτό πρέπει να αρχίσει από την ίδια την κυβέρνηση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Στην σημερινή κοινωνία, στην κοινωνία της πληροφορίας, του Internet, του Facebook και του Twitter ο παραγωγικός πληθυσμός τις χώρας επικοινωνεί βλέπει, ακούει τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο είναι λοιπόν πιο έτοιμος και πιο ώριμος από ποτέ. Έχει αντιληφτεί ότι οι πλάγιοι, υπόγειοι και αδιαφανείς τρόποι μπορεί να τον εξυπηρετούν αυτό όμως είναι προσωρινό. Δεν αρέσει σε κανέναν αλλά το κάνουν όλοι γιατί πιστεύουν ότι μόνο έτσι μπορούν να καταφέρουν κάτι. Ο πρωταρχικός στόχος της καινούριας κυβέρνησης πρέπει να είναι πώς θα αποδείξει ότι υπάρχει και άλλος τρόπος και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τον τρόπο λειτουργίας της.

Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι η μίζα και το βύσμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ. ΜΑΓΚΙΑ είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η διαφάνεια. Μπορεί το ΠαΣοΚ να το κάνει ΜΟΔΑ να μας κάνει να πιστέψουμε σε αυτό; Αυτό είναι το στοίχημα!

5 comments:

NdN said...

Σωστά τα λες φίλε Captain,
Το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει μπροστά του το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση είναι η διαφάνεια. Ομως αυτή δεν φτάνει. Το ζήτημα δεν είναι δηλαδή να λέμε με σαφήνεια τι κάναμε, με τη βοήθεια ποιου και να το ανεβάζουμε στο ιντερνετ. Σίγουρα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν αρκεί. Το μυστικό είναι στο selection process. Δηαλδή να πείσει το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ότιδιάλεξε τους καλύτερους, αλλά και ότι αν κάποιος αποδειχτεί καλύτερος από αυτούς που είναι πάνω, θα πάρει αμέσως τη θέση τους.

Αν το παρατηρήσεις θα δεις ότι η εντύπωση που κυριαρχεί είναι ότι όλιο είναι κλέφτες και όσοι αναλαμβάνουν μία θέση είναι ή γλύφτες ή παρατρεχάμενοι. Ακόμα και μορφωμένοι και ικανοί άνθρωποι έχουν χαθεί στα πλαίσια αυτής της γενίκευσης. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι η διαφάνεια σε συνδυασμό με την αξιοκρατία και την αποφυγή αποκλεισμών. Αυτό λοιπόν είναι το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην χώρα και στον πολίτη.

Να προσθέσω και κάτι ακόμα. Ενα μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ θα έλεγα ότι ειναι η πρώτη εβδομάδα των εντυπωσεων. Αν ο ΓΑΠ καταφέρει να πείσει σε αυτή την εβδομάδα ότι κάτι αλλάζει θα πάρει και ένα μεγάλο κομμάτι του δύσπιστου κόσμου μαζί του. Για να γίνει αυτό πρέπει να μην υπάρχουν φθαρμένα πρόσωπα. Και εννοώ ούτε ένα. Κάθε τι που θα θυμιζει το «κακό» παρελθόν θα κάνει πιο δύσκολη την οικοδόμιση μίας εμπιστοσύνης για μία νέα σχέση του πολιτικού (ή της κυβέρνησης αν προτιμάς) με τον πολίτη.

Captain said...

NdN,
Syfwnw mazi sou... Oi prwtes meres einai to stoixima. Stoixima diakomatikhs apodoxhs! An o kosmos dei mia apo ta idia tote h anoxh tha einai mhdenikh! Nomizw kai elpizw oti auto to kseroun sto pasok.

Twra to selection process opws ksereis einai mia diadikasia poy oso megalyterh ananewsh perilamabanei toso meglaytero einai kai to risko... kai ayto me fobizei!

tzonakos said...

O Γιώργος μπορεί να το κάνει !
Μπορεί να εγγυηθεί διαφάνεια παντού, μπορεί να κάνει να έχουμε ειδήσεις όχι σε κασέτα, μπορεί να μας δείξει να αλλάξουμε νοοτροπία.
Ναι, το πιστεύω, κι εγω και ο NdN που τολμώ να πώ οτι ειναι ο αγαπημένος μου μπλόγκερ γιατι αυτο το παιδί εχει καθαρή σκέψη.
Χρειαζόμαστε ανθρώπους με καθαρή ματιά και καθαρή σκέψη.
Ευχομαι κι ελπίζω ο Γιώργος να εχει την ευκαιρία να δείξει αυτά που μπορεί.
Αν δεν μπορέσει κι αυτός ... πάμε χαμένοι.

Καλως σε βρήκα Καπετάνιο.

Captain said...

Τζονακο,
Καλώς ήρθες και από τα μέρη μας!
Συμφωνώ πλήρως μαζί σου. Αν κάποιος μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα σήμερα είναι μόνο ο Γιώργος. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα επιτύχει. Αλλά από την άλλη δεν μπορώ, δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει αν αποτύχει, αν αποτύχουμε…
Ο κόσμος δεν θα δείξει καμιά ανοχή. Δεν θα υπάρχει καμιά περίοδος χάριτος και αυτό κάνει την όλη προσπάθεια πιο δύσκολη. Πολύ πιο δύσκολη…. Πρέπει ο Γιώργος να κερδίσει την εμπιστοσύνη και αυτών που δεν τον ψήφησαν και αυτό πρέπει να γίνει μέσα στις πρώτες βδομάδες.

AfT_K said...

και πες οτι κερδισε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογες, και πες οτι ο κοσμος καταλαβει οτι δεν μπορει η Ελλαδα του σημερα να γινει η Ελλαδα του αυριο μεσα σε μια νυχτα, τι σου λεει εσενα οτι το ΠΑΣΟΚ εχει αλλαξει? Για να γινει η αλλαγη θα πρεπει και ο κοσμος του ΠΑΣΟΚ, τα στελεχοι του, να εχουν αλλαξει. Δεν ειμαι σιγουρη οτι αυτο εχει γινει. Τι να το κανω εαν ο ΓΑΠ ειναι αυτος που θελω να κυβερνησει οταν θα μου βαλει υπουργους που ακομα και τωρα ονειρευονται την καρεκλα η ακομα χειροτερα θα εξακολουθω να συναναστρεφομαι με κομματικα στελεχοι που ζουνε ακομα στο παλιο ΠΑΣΟΚ.